Η οικονομική δυσπραγία της χώρας τη δεκαετία του 20 απόρροια των τεράστιων εξόδων της Μικρασιατικής Εκστρατείας αρχικά, και της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής περί αφομοίωσης των εκατομμυρίων προσφύγων στη συνέχεια, την οδηγεί το 1927 στη Δημοσιονομική Επιτροπή της Κοινωνίας των Εθνών, ώστε η τελευταία να προσφέρει εγγυήσεις για τη σύναψη νέων δανείων.
Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας σε εντυπωσιακή φωτογραφία, αφού συνεδριάζει στο οικόπεδο που το 1938 θα μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις της… |
Στη νέα αυτή κεντρική τράπεζα μεταβιβάζονται από την Εθνική Τράπεζα στοιχεία ενεργητικού (κυρίως χρυσός και ομόλογα του Δημοσίου) και παθητικού (το εκδοθέν χαρτονόμισμα και ιδίως οι καταθέσεις του Δημοσίου). Αξίζει να σημειωθεί ότι η τομή αυτή στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, επιτυγχάνεται μόνο με την πίεση της ΚτΕ, αφού έχει την πλήρη αντίθεση όλων των κομμάτων της εποχής.
Παρά τις, πολλές, αρχικές δυσκολίες, η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκινά επίσημα τη λειτουργία στις 14 Μαΐου 1928 με προσωπικό 500 εργαζομένων, γραφεία στην οδό Πανεπιστημίου 28, δίκτυο καταστημάτων σε όλη τη χώρα, αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης χαρτονομισμάτων, και πρώτο διοικητή της τον Αλέξανδρο Διομήδη.
Ο πρώτος διοικητής της και μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας Αλέξανδρος Διομήδης. |
Μέχρι σήμερα η Τράπεζα παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλες τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της χώρας τα τελευταία ενενήντα τρία χρόνια, αποτελώντας σταθεροποιητικό και αναπτυξιακό παράγοντα της οικονομικής ζωής της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου