Σελίδες

2022-05-26

Ερώτηση βουλευτών για το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κέρκυρα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κέρκυρα»

Το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κέρκυρα, βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών σχετικών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων αναφορικά με την αποψίλωση της Κέρκυρας από σωρεία τραπεζικών υποκαταστημάτων. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η συνεχιζόμενη αδιαφορία για ένα νησί, το οποίο προσφέρει τα μέγιστα στον κρατικό κορβανά από τα έσοδα στην τουριστική οικονομία, είναι έδρα Περιφέρειας, παραμεθόριος περιοχή και κατέχουσα στρατηγική γεωπολιτική θέση, με περισσότερους από 100.000 μόνιμους κατοίκους και υπερ-πολλαπλάσιους επισκέπτες.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις προκειμένου να πάρετε θέση για το κλείσιμο υποκαταστημάτων συστημικών τραπεζών στην Κέρκυρα, υιοθετείται η απάντηση ότι το Υπουργείο σας δεν εμπλέκεται σε επιχειρηματικές αποφάσεις ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Παρότι υφίσταται δομική διαφωνία, για το αν θα έπρεπε το Κράτος δικαίου να έχει λόγο έναντι αντιλαϊκών επιλογών των συστημικών τραπεζών, οι οποίες έχουν λάβει γενναία οικονομική στήριξη μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων με χρήματα των Ελλήνων πολιτών, ζητείται η άμεση παρέμβασή σας αναφορικά με το επαπειλούμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος Κέρκυρας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η Τράπεζα της Ελλάδας είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας, ανεξάρτητη αρχή, που υπόκειται στο δημοκρατικό έλεγχο της Βουλής και κατ’ αντικείμενο –παρότι θεσμικά και λειτουργικά ανεξάρτητη- συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Οικονομικών. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι θεσμικοί φορείς και η κερκυραϊκή κοινωνία από κυβερνητικά στελέχη το Υποκατάστημα Κέρκυρας της Τράπεζας της Ελλάδας, το οποίο ούτως ή άλλως λειτουργεί πλέον ως θυρίδα, οδεύει προς κλείσιμο στο τέλος του 2022.

Η απόφαση αυτή είναι ανιστόρητη καθώς στην Κέρκυρα λειτούργησε η πρώτη Τράπεζα στον ελληνικό χώρο (την 1η/3/1840, κατά έναν χρόνο νωρίτερα από την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα), ευθέως αντίθετη με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και ισοπολιτείας καθώς σε όλες τις έδρες Περιφερειών υπάρχει παρουσία της Τράπεζας της Ελλάδας, κοινωνικά ανάλγητη καθώς δεν λαμβάνει υπόψη της το μέλλον των εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων και οικονομικά και διοικητικά ακατανόητη λόγω αφενός του όγκου των συναλλαγών που εξυπηρετεί στην τουριστική οικονομία και αφετέρου της διοικητικής εξυπηρέτησης των εργασιών του ελληνικού δημοσίου και των δημοσίων οργανισμών που έχουν ως έδρα την Κέρκυρα ή εξυπηρετούνται από αυτήν.

Επειδή η Τράπεζα της Ελλάδας δεν είναι ένα ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο οποίο δεν έχουμε δικαιοδοσία ούτε λόγο εμπλοκής στις αποφάσεις της.
Επειδή ως ευνομούμενο κράτος οφείλουμε να παρεμβαίνουμε σε αποφάσεις, μεθοδεύσεις ή επιδιώξεις που δημιουργούν ανισότητες και πλήττουν τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
Επειδή το αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων, των θεσμικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας για διατήρηση της λειτουργίας του Υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας είναι δίκαιο και επιπλέον η λειτουργία του είναι βιώσιμη.
Επειδή η Κέρκυρα δεν μπορεί να υποστεί περαιτέρω αποψίλωση υπηρεσιών και παροχών.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Τι σκοπεύει να πράξει για την αποφυγή του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κέρκυρα, προκειμένου να μην διαταραχθεί η κοινωνική, διοικητική και οικονομική ισορροπία σε ένα μεγάλο τουριστικό νησί, που αποτελεί και έδρα Περιφέρειας;
2. Ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας στη μεθόδευση του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Κέρκυρας; Ποια είναι τα στοιχεία του κύκλου εργασιών του υποκαταστήματος για την τελευταία 5ετία;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αυλωνίτης Αλέξανδρος –Χρήστος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Νατάσα
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Φωτίου Θεανώ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου