Σελίδες

2021-12-15

Μνημείο αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος

Μνημείο ανεκτίμητης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας αποτελεί το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Δημάρχου Κόλλα στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας.

Μετά τους βομβαρδισμούς από τους Ναζί τον Σεπτέμβριο του 1943 υπέστη μεγάλες φθορές και με υπουργική απόφαση κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Στη συνέχεια, η Τράπεζα της Ελλάδος αγόρασε το κτίριο και ανέλαβε την εσωτερική και εξωτερική αποκατάστασή του. 

Η ενδιαφέρουσα ιστορία του κτιρίου που στεγάζει το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκινά τον 17ο αιώνα. Η πρώτη μαρτυρία που έχουμε είναι αυτή του Ανδρέα Μάρμορα στην « Historia di Corfu» (1672). Σύμφωνα με τον Κερκυραίο ιστοριογράφο, το Παλάτι του Λατίνου Αρχιεπισκόπου  (Palazzo arciepiscopale) κτίσθηκε για έναν από τους δύο βενετούς συμβούλους το 1630 και αργότερα παραχωρήθηκε ως οικία στο Λατίνο αρχιεπίσκοπο το 1632. Τότε ήταν που ο ναός των Αγίου Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo)  ορίστηκε ως μητροπολιτικός. 

Μια άλλη μαρτυρία για το μέγαρο αποτελεί ένας πίνακας που φιλοτεχνήθηκε στο διάστημα 1725-1726 με εντολή του Αρχιεπισκόπου Angelo Maria Quirini. 

Ο ισχυρός σεισμός του 1743 προκαλεί μεγάλες ζημιές ενώ με τον σεισμό του 1745 η καταστροφή του κτιρίου ήταν αναπόφευκτη. 

Μια επιγραφή που βρίσκεται στον δυτικό εξωτερικό τοίχο μας πληροφορεί ότι το 1754 ο Λατινεπίσκοπος Nani ανακατασκεύασε το κτίριο. 

Με τη νέα του μορφή ήταν ένα τριώροφο κτίριο με αρχιτεκτονική τυπικά ενετική στα παράθυρα και στους εξώστες.  Η πρόσβαση σ’ αυτό γινόταν από μια επιβλητική σκάλα και είχε τοξωτή είσοδο. Στο αέτωμα του επιστυλίου υπήρχε μέσα σε κύκλο ένα  ανάγλυφο λιοντάρι, σύμβολο της Γαληνοτάτης. Ακόμη, υπήρχε ένα παρεκκλήσι και μια αίθουσα για τις επίσημες τελετές. 

Το 1797 οι Γάλλοι Δημοκρατικοί αποφασίζουν την εκδίωξη του Αρχιεπισκόπου Fenzi και το κτίριο δημεύεται και χρησιμοποιείται ως Κυβερνείο για να συνεδριάζει η Δημαρχία. 

Το 1799 όταν καταλαμβάνουν το νησί οι Ρωσότουρκοι το μέγαρο γίνεται η έδρα της κεντρικής κυβέρνησης που έφερε την ονομασία «Ιόνιος Γερουσία». Στις 7 Ιουνίου  της ίδιας χρονιάς στο άλλοτε Παλάτι του Αρχιεπισκόπου  εκλέγεται ο πρώτος Ορθόδοξος Μητροπολίτης  Κέρκυρας. 

Στα χρόνια της βρετανικής «προστασίας» λειτούργησε ως δικαστήριο. Με αρκετές μετατροπές στο εσωτερικό του συνέχισε να λειτουργεί ως δικαστήριο μετά την Ένωση των Επτανήσων μέχρι και τους γερμανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του 1943. 

Πηγή: «Δημόσια κτίρια στην Κέρκυρα την περίοδο της Βενετικής κυριαρχίας (1571-1797), Χρυσούλα Βοσκοπούλου, διδακτορική διατριβή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΑΠΘ, 2005. 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Πηγή: corfuland.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου