Σελίδες

2024-07-18

Τράπεζα της Ελλάδος Βόλου - Ρημάζει το στολίδι της πόλης

Το αρχαιότερο υποκατάστημα «μαραζώνει» στο κέντρο του Βόλου – Τι λέει ο Βολιώτης μηχανικός Νίκος Μαντζίρης

Το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στον Βόλο αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, το οποίο όμως μαραζώνει από τον Ιούλιο του 2022 όποτε και κατέβασε ρολά

«Καμπανάκι» για ένα κτίριο το οποίο αποτελεί «στολίδι» για την πόλη του Βόλου χτυπούν συμπολίτες. Ο λόγος για το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Ιάσονος, το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο υποκατάστημα της τράπεζας στην Ελλάδα, το οποίο ρημάζει από τη στιγμή που οι υπηρεσίες του κατέβασαν «ρολά» στον Βόλο.

Το «λουκέτο» μπήκε πριν ακριβώς δύο χρόνια μετά από 87 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Εκτοτε δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για την αξιοποίησή του, ενώ ο προαύλιος χώρος από την κεντρική είσοδο του κτιρίου, στην οδό Αργοναυτών, που εφάπτεται με την παραλία, τις περισσότερες ώρες της ημέρας μετατρέπεται σε υπαίθριο πάρκινγκ.

Το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στον Βόλο αποτελεί χρόνια τώρα σημείο αναφοράς για την πόλη, ενώ εναι το πρώτο υποκατάστημα που κτίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εποχή κατά την οποία ο Βόλος αποτελούσε σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο και το λιμάνι του είχε απευθείας σύνδεση με πολλά λιμάνια της Ελλάδος και άλλων χωρών.

Είναι χτισμένο σε νεοκλασικό ύφος και πιστό στο κτιριολογικό πρόγραμμα των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ η είσοδος με τους τέσσερις λευκούς ιωνικούς κίονες έχει «υμνηθεί» από αρχιτέκτονες.

Εάν το κτίριο δεν αξιοποιηθεί σύντομα θα ρημάξει

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γνωστός Βολιώτης πολιτικός μηχανικός Νίκος Μαντζίρης, ενεργός πολίτης πάνω απ’ όλα, εκφράζει προβληματισμό και εμμέσως πλην σαφώς την ενόχλησή του, διότι αφού έκλεισε, δεν υπάρχει το ενδιαφέρον και η αναγκαία συντήρηση.

«Γνωρίζουμε ότι ένα κλειστό και σε αχρησία κτίριο, απαξιώνεται γρηγορότερα από όταν βρίσκεται σε λειτουργία.

Είναι οφθαλμοφανής η εγκατάλειψή του. Και αυτή αρχίζει από την ταράτσα και τα δώματα.

Εκεί που κάποτε γίνανε εκτεθειμένες στον ήλιο και στον καιρό κοινότυπες υγρομονώσεις με ημερομηνία λήξεως.

Κάποια στιγμή απρόσμενη (αλλά όχι μακρινή), θα μπουν νερά στο κτίριο. Κανείς δεν θα το πάρει είδηση. Αλλά το κακό θα προχωράει με ταχείς ρυθμούς.

Το αρχοντικό εσωτερικό του κτιρίου θα σαπίσει και οι τοιχοποιΐες θα φουσκώσουν. Οι γύψινες διακοσμήσεις θα καταρρεύσουν. Τα αξιόλογα κουφώματά της, έργα τέχνης, δεν θα παρέχουν πλέον ασφάλεια», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο «επειδή το όλο στατικό μοντέλο είναι σύνθετο, από φέρουσες τοιχοποιίες και παλαιού τύπου φέροντα στοιχεία σκυροδέματος, ο έλεγχος και η αποκατάσταση των βλαβών που θα επέλθουν, θα είναι πολύπλοκες και ιδιαίτερα κοστοβόρες», γι’ αυτό και εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία του, πως «αυτό το ιστορικό και σπάνιο αρχιτεκτόνημα θα καταλήξει σύντομα σε Κίτρινη Αποθήκη και πλέον θα είναι αργά.

Ας αναλάβει κάποιος φορέας την χρήση και συντήρηση αυτού του κοσμήματος με σεβασμό στην ιστορία της πόλης μας στην πράξη πλέον και όχι στα λόγια».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

taxydromos.gr

2024-05-28

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδoς, Γιώργος Προβόπουλος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδoς, Γιώργος Προβόπουλος.

Ο Γιώργος Προβόπουλος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1950 στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στη Βρετανία, όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ μετά από υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Από το 1979 έως το 2007 δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1990 συμμετείχε μαζί με τον Άγγελο Αγγελόπουλο σε επιτροπή που σύστησε η Κυβέρνηση Ζολώτα για την σταθεροποίηση της οικονομίας. Ανήκει πολιτικά στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993) διετέλεσε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Όταν το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην εξουσία το 1993, ο Γιώργος Προβόπουλος μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα, και εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στην Alpha Bank.

Το 2004 είχε πολύ σημαντικό ρόλο στη συγγραφή του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της οικονομίας. Την ίδια χρονιά τοποθετήθηκε στη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας από τον Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια επέβλεψε την πώλησή της στους Γάλλους της Credit Αgricole, πράξη για την οποία δέχθηκε κριτική.

Μεταξύ 2006 και 2008 υπήρξε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Τον Ιούνιο του 2008 έληξε η εξαετής θητεία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα, που είχε επιλεγεί το 2002 από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και ο Γιώργος Προβόπουλος διορίστηκε διοικητής της ΤτΕ με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. Η θητεία του έληξε το 2014 και τον διαδέχθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μετά το τέλος της θητείας του εκλήθη ως ύποπτος από την εισαγγελία για την πώληση της Proton Bank στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ από το 2015 ανήκει στο συμβούλιο της Eurobank διαχειριζόμενος τα καταστήματα της τράπεζας στη Βουλγαρία.

Μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει ως αντιπρόεδρος στο συμβούλιο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αναπληρωτής Διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, αντιπρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέλος της εταιρείας ΤΙΤΑΝ και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

«Ο Γιώργος Προβόπουλος που έφυγε πρόωρα και με αθόρυβη αξιοπρέπεια έχει καταγραφεί στην οικονομική Ιστορία της χώρας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τις πιο σκοτεινές και δύσκολες ώρες της κρίσης. Όταν ανέλαβα τον Ιούνιο του 2011 τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, βρήκα τον Γιώργο Προβόπουλο στην ΤτΕ, πάντα λιτό, πρακτικό, συγκεκριμένο και αποτελεσματικό. Σεβόμενος πλήρως τη θεσμική ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, βοήθησε τα μέγιστα σε όλους τους δύσκολους και λεπτούς χειρισμούς που απαιτούσε η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, η προστασία των καταθέσεων, η ευστάθεια και η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Ευτυχώς είχα την ευκαιρία να τα πω αυτά δημόσια και να τα ακούσει πριν φύγει και τον αποχαιρετώ με τα ίδια αυτά λόγια αναγνώρισης και τιμής σε ένα υψηλό στέλεχος του τραπεζικού συστήματος, σε ένα θεράποντα της οικονομικής επιστήμης πρωτίστως όμως σε ένα δημόσιο λειτουργό. Δεν πρόλαβα να του πω ιδιωτικά,  ως φίλο που τον  έζησα στο πεδίο της μάχης,  όλα όσα ήθελα, ελπίζω όμως ότι τα είχε καταλάβει και διαισθανθεί» δήλωσε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρώην υπουργός, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής συνταγματικού δικαίου του ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

news247.gr