Το αρχαιότερο υποκατάστημα «μαραζώνει» στο κέντρο του Βόλου – Τι λέει ο Βολιώτης μηχανικός Νίκος Μαντζίρης
Το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στον Βόλο αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, το οποίο όμως μαραζώνει από τον Ιούλιο του 2022 όποτε και κατέβασε ρολά |
«Καμπανάκι» για ένα κτίριο το οποίο αποτελεί «στολίδι» για την πόλη του Βόλου χτυπούν συμπολίτες. Ο λόγος για το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Ιάσονος, το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο υποκατάστημα της τράπεζας στην Ελλάδα, το οποίο ρημάζει από τη στιγμή που οι υπηρεσίες του κατέβασαν «ρολά» στον Βόλο.
Το «λουκέτο» μπήκε πριν ακριβώς δύο χρόνια μετά από 87 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Εκτοτε δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για την αξιοποίησή του, ενώ ο προαύλιος χώρος από την κεντρική είσοδο του κτιρίου, στην οδό Αργοναυτών, που εφάπτεται με την παραλία, τις περισσότερες ώρες της ημέρας μετατρέπεται σε υπαίθριο πάρκινγκ.
Το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στον Βόλο αποτελεί χρόνια τώρα σημείο αναφοράς για την πόλη, ενώ εναι το πρώτο υποκατάστημα που κτίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εποχή κατά την οποία ο Βόλος αποτελούσε σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο και το λιμάνι του είχε απευθείας σύνδεση με πολλά λιμάνια της Ελλάδος και άλλων χωρών.
Είναι χτισμένο σε νεοκλασικό ύφος και πιστό στο κτιριολογικό πρόγραμμα των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ η είσοδος με τους τέσσερις λευκούς ιωνικούς κίονες έχει «υμνηθεί» από αρχιτέκτονες.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γνωστός Βολιώτης πολιτικός μηχανικός Νίκος Μαντζίρης, ενεργός πολίτης πάνω απ’ όλα, εκφράζει προβληματισμό και εμμέσως πλην σαφώς την ενόχλησή του, διότι αφού έκλεισε, δεν υπάρχει το ενδιαφέρον και η αναγκαία συντήρηση.
«Γνωρίζουμε ότι ένα κλειστό και σε αχρησία κτίριο, απαξιώνεται γρηγορότερα από όταν βρίσκεται σε λειτουργία.
Είναι οφθαλμοφανής η εγκατάλειψή του. Και αυτή αρχίζει από την ταράτσα και τα δώματα.
Εκεί που κάποτε γίνανε εκτεθειμένες στον ήλιο και στον καιρό κοινότυπες υγρομονώσεις με ημερομηνία λήξεως.
Κάποια στιγμή απρόσμενη (αλλά όχι μακρινή), θα μπουν νερά στο κτίριο. Κανείς δεν θα το πάρει είδηση. Αλλά το κακό θα προχωράει με ταχείς ρυθμούς.
Το αρχοντικό εσωτερικό του κτιρίου θα σαπίσει και οι τοιχοποιΐες θα φουσκώσουν. Οι γύψινες διακοσμήσεις θα καταρρεύσουν. Τα αξιόλογα κουφώματά της, έργα τέχνης, δεν θα παρέχουν πλέον ασφάλεια», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο «επειδή το όλο στατικό μοντέλο είναι σύνθετο, από φέρουσες τοιχοποιίες και παλαιού τύπου φέροντα στοιχεία σκυροδέματος, ο έλεγχος και η αποκατάσταση των βλαβών που θα επέλθουν, θα είναι πολύπλοκες και ιδιαίτερα κοστοβόρες», γι’ αυτό και εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία του, πως «αυτό το ιστορικό και σπάνιο αρχιτεκτόνημα θα καταλήξει σύντομα σε Κίτρινη Αποθήκη και πλέον θα είναι αργά.
Ας αναλάβει κάποιος φορέας την χρήση και συντήρηση αυτού του κοσμήματος με σεβασμό στην ιστορία της πόλης μας στην πράξη πλέον και όχι στα λόγια».
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου