Σελίδες

2022-12-04

Γιώργος Σταματόπουλος: Ένας γλύπτης που όλοι οι Έλληνες έχουν από ένα έργο του, κι ας μην το γνωρίζουν

 Ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες γλύπτες επιστρέφει με νέα δουλειά στην γκαλερί Zivasart

Γιώργος Σταματόπουλος: Συνέντευξη με τον γλύπτη για την έκθεση Αναδιατάξεις και Παραλληλίες, που φιλοξενείται στην γκαλερί Zivasart.

O γλύπτης Γιώργος Σταματόπουλος εργάζεται στο Εθνικό Νοµισµατοκοπείο για λογαριασµό της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Κολοκοτρώνης γράφει για αυτόν: «Όλοι µας γνωρίζουµε τον Γιώργο Ʃταµατόπουλο. Ζούµε καθηµερινά µαζί του, τον κουβαλάµε στις τσέπες µας, βρίσκεται στα πορτοφόλια µας, µεσολαβεί στις συναλλαγές µας. Ʃτις διαδικτυακές αναζητήσεις θα τον βρείτε ως γλύπτη και χαράκτη των ελληνικών νοµισµάτων». 

Αυτός είναι ο καλλιτέχνης που εκθέτει στην γκαλερί του Νίκου Ζήβα και πραγματικά το πρώτο που θέλω να τον ρωτήσω είναι το πώς διαχειρίζεται αυτή τη συνθήκη. Να έχει σχεδιάσει δηλαδή το ευρώ, να έχει βραβευτεί για τα ευρώ του, αλλά η πλειοψηφία των ελλήνων συµπολιτών µας να μην τον γνωρίζει το ίδιο καλά όσο τον Γιάννη Αντετοκούνµπο! Δεν αναφέρω τυχαία τον Αντετοκούνµπο, τον µεγαλύτερο έλληνα ποπ σταρ. Όλοι διαθέτουμε στην τσέπη μας ένα από τα ευρώ που σχεδίασε ο Γιώργος Σταματόπουλος, παρ’ όλα αυτά, δεν έγινε ποπ σταρ! Γνωρίστε καλύτερα τον γλύπτη και μυηθείτε στη νέα του έκθεση Αναδιατάξεις και Παραλληλίες, προκειμένου να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος της τέχνης του αλλά και τη σεμνότητα με την οποία αντιμετωπίζει πρώτιστα από όλους μας, ο ίδιος τον εαυτό του.

«Ʃαφώς και ήταν µεγάλη τιµή για µένα η φιλοτέχνηση των ελληνικών όψεων του ευρώ. Βλέπω τα έργα µου να κυκλοφορούν παντού αλλά το νόµισµα είναι ένα χρηστικό αντικείµενο που υπόκειται σε περιορισµούς λόγω αυτής της χρηστικότητάς του. Η εικαστική έκφραση του καλλιτέχνη έχει όρια, αλλά αυτά είναι συγχρόνως και µια πρόκληση για δηµιουργία που µπορεί να αναδείξει τις αρετές αυτής της ιδιαίτερης τέχνης. Ʃτην Τράπεζα της Ελλάδος προσλήφθηκα µε διαγωνισµό το 1997. Έκτοτε έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι και αυτή τη στιγµή µπορώ να πω ότι το Ελληνικό Νοµισµατοκοπείο έχει αποκτήσει ένα ιδιαίτερο brandname. Έχω αποσπάσει πολλά βραβεία για νοµίσµατα που έχω σχεδιάσει, µε σηµαντικότερα εκείνα του 2008 και του 2015 µε θέµατα τα 10 χρόνια του ευρώ και τα τριάντα χρόνια της ευρωπαϊκής σηµαίας αντίστοιχα. Αυτά τα θέµατα αποτυπώθηκαν σε κέρµατα των 2 ευρώ κατόπιν διαγωνισµού της Κομισιόν µεταξύ όλων των νοµισµατοκοπείων, και κυκλοφόρησαν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αναµνηστικά νοµίσµατα κυκλοφορίας. 
 
Εδώ πρέπει να πω ότι σχεδιάζουµε αρκετά νοµίσµατα κάθε χρόνο που απευθύνονται σε συλλέκτες, χρυσά, ασηµένια και λοιπά. Όσον αφορά το νόµισµα κράτησα πάντα χαµηλούς τόνους παρ’ όλη την επιτυχία της εργασίας µου και δεν ήθελα ποτέ να προβληθώ µόνο εξαιτίας αυτού. Έχω πολλά χρόνια να κάνω ατοµική έκθεση, για αυτό και δεν είµαι τόσο γνωστός ευρύτερα, στους εικαστικούς κύκλους. Μόλις ένιωσα ότι έχω κάτι να πω, ξεκίνησα αλλάζοντάς τα όλα. Άλλαξα τελείως το καλλιτεχνικό ύφος που είχα στο παρελθόν. Αυτό όµως µε κρατάει καλλιτεχνικά ζωντανό στο να βρω εκείνη ακριβώς τη σηµειολογία που µε χαρακτηρίζει. Τιµή µου πάντως για τη σύγκριση µε τον Αντετοκούµπο, αλλά δεν είµαστε το ίδιο πράγµα!»
Λένε πως από παιδιά οι γλύπτες κατασκευάζουν τα παιχνίδια τους ή πειράζουν, προεκτείνουν και µεταλλάσσουν σε κάτι άλλο τα αγορασµένα. Θυµάστε να κάνετε κάτι τέτοιο; Γεννηθήκατε από ό,τι ξέρω και µέσα σε ένα περιβάλλον µηχανουργείου, οπότε ο πειρασµός µε τόσα εργαλεία θα ήταν µεγάλος.

Από µικρός είχα έφεση στη ζωγραφική και στο σχέδιο. Καταλυτικός παράγοντας όµως για την ενασχόληση µε τη γλυπτική ήταν το µηχανουργείο του πατέρα µου. Κόντρα στις αντιλήψεις της εποχής, που για να είναι κάποιος επιτυχηµένος και σεβόµενος τον εαυτό του θα έπρεπε να γίνει γιατρός, δικηγόρος ή µηχανικός, εγώ δήλωνα µάστορας!
Το µηχανουργείο βρισκόταν στο Βοτανικό δίπλα στις γραµµές του τρένου. Η γλυπτική σχεδόν πάντα ξεκινάει σαν παιχνίδι και έτσι το είδα και εγώ! Τα τρένα που περνούσαν απέξω αποδείχθηκαν σπουδαίο εργαλείο για µένα. Έβαζα διάφορα γρέζια από τους τόρνους και άλλα κοµµάτια µετάλλου πάνω στις γραµµές και περνώντας το τρένο µε τους δεκάδες τόνους τα πάταγε και έπαιρνα διάφορα τυχαία σχήµατα, που όµως µου θύµιζαν κάτι και τα διαµόρφωνα κατάλληλα. Βεβαίως πολλά από αυτά ήταν και τα παιχνίδια µου, που τα έφτιαχνα µόνος µου. Περιττό βέβαια να πω πως όποιο µηχανικό παιχνίδι έπεφτε στα χέρια µου γινόταν βίδες! Είχα πάντοτε την περιέργεια να δω πώς ήταν µέσα.
Ʃαφώς τότε, στα προεφηβικά µου χρόνια, δεν είχα καµία υποψία ότι έκανα γλυπτική, φτιάχνοντας τα παιχνίδια µου. Οι µηχανές ήταν κάτι που ήταν γύρω µου και στο περιβάλλον µου λόγω του πατέρα µου. Απέξω τις έβλεπες τις περισσότερες φορές βρόµικες και λαδωμένες (µεταχειρισµένες γαρ), αλλά, µόλις τις άνοιγες, έβλεπες τα γυαλιστερά τέλεια εξαρτήµατα που έλαµπαν σαν διαµάντια µέσα της. Απέκτησα από µικρός µεγάλη εξοικείωση µε τα διάφορα εργαλεία και δεν δυσκολεύτηκα αργότερα στη γλυπτική µου µε αυτά. Πρώτος µου δάσκαλος βέβαια ο πατέρας.

Τι παρουσιάζετε στη νέα σας δουλειά και τι ακριβώς απαρτίζει, αναπαριστά και συντίθεται στο πεδίο Αναδιατάξεις και Παραλληλίες; 
Λοιπόν, προηγουµένως ανέφερα ότι το νόµισµα είναι ένα χρηστικό αντικείµενο που κουβαλάει κουλτούρα, τέχνη και αξία, αλλά είναι κάτι που περιορίζει την καλλιτεχνική ελευθερία. Η ελεύθερη εικαστική µου έκφραση σπάει αυτούς τους περιορισµούς και επιδίωξή µου είναι η προσωπική µου τέχνη να υπερβαίνει τη νοµισµατική µου πορεία. Αυτό που παρουσιάζω είναι στην ουσία βιωµατικές εµπειρίες που σε αυτές δεν θα µπορούσε να λείπει ο επίπονος αγώνας από τις ατέλειωτες ώρες που χρειάζονται για δηµιουργήσω τα ανάγλυφα που βλέπετε. 

Η δουλειά µου είναι ένα ιδιότυπο κολάζ ανάγλυφων στοιχείων που έχει το γνώρισµα του κατακερµατισµού και ανασύνθεσης ενός βιωµατικού αφηγήµατος. Ένα αφήγηµα που εκφράζει αρνητικά και θετικά συναισθήµατα. Ένα αφήγηµα παρελθόντος και παρόντος, ταυτόχρονα ιδωµένου. Βιώσαµε την τελευταία δεκαετία πρωτόγνωρα πράγµατα (οικονοµικές καταστροφες, πανδηµίες κ.α.) που µας επηρέασαν όλους, οπότε δεν θα µπορούσε αυτό το στοιχείο να λείπει από τα έργα που παρουσιάζω. Αποτυπώνω τη σηµερινή κοινωνία σε µια διαλεκτική αντιπαράθεση µε το παρόν και το παρελθόν: Η Ελλάδα υπήρξε πρότυπο του δυτικού πολιτισµού µε ένδοξο παρελθόν, η αντιπαράθεση µε το σήµερα πρέπει να µας υπενθυµίζει και να µας διδάσκει ότι πάντοτε είµαστε αντιµέτωποι µε την ιστορία και µε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με τα έργα µου σπάω το χωροχρονικό συνεχές που δηµιουργεί ο νους. Η χωροχρονική αναδιάταξη προσώπων, πραγµάτων και καταστάσεων παραλληλίζεται µε την ίδια τη ζωή µας. Τα µηχανικά µε τα οργανικά στοιχεία που χρησιµοποιώ κωδικοποιούν ανθρώπινες συµπεριφορές όπως, για παράδειγµα, στο έργο Ερωτικό!

Πόσα είναι τα έργα που εκτίθενται στη Zivas, πάνω σε τι υλικά δουλεύτηκαν και τι σηµαίνει ο τίτλος;
Εκτίθενται περίπου τριάντα έργα. Τα κυρία υλικά µου είναι ο ορείχαλκος, το µάρµαρο, ο ανοξείδωτος χάλυβας, το plexiglass και οι εποξικές ρητήνες. Ʃε πολλά έργα µου χρησιµοποιώ φωτισµό µέσω led. Όπως καταλαβαίνετε, τα υλικά είναι τα παραδοσιακά της γλυπτικής, µιας και πιστεύω ότι τα έργα τεχνης πρέπει να αντέχουν στον χρόνο και να ξεπερνούν τη βιολογική ηλικία του καλλιτέχνη. 
Όπως είπα και πριν, αναδιάταξη σηµαίνει διαλεκτική µε το παρελθόν και το παρόν ως διδαχή για το µέλλον. Όλα αυτά παρουσιάζονται άχρονα χωρίς τη λογική αλληλουχία του χρόνου. Τα έχω διατάξει µε τη δική µου αφηγηµατική στρατηγική.
Οι παραλληλίες είναι κωδικοποιηµένες ανθρώπινες συµπεριφορές µέσα από µηχανικές και οργανικές συνθέσεις. Για παράδειγμα, βλέπουµε ένα χέρι µέσα από τα γρανάζια µιας µηχανής, που παραλληλίζεται µε τις ανθρώπινες σχέσεις µέσα στην κοινωνία. Το συγκεκριµένο εργο έχει τίτλο «Ποιος κινεί τα νήµατα;». Δεν είναι µια ερώτηση που συνωµοτικά έχουµε κάνει όλοι µας κάποια στιγµή;

Είναι µια δουλειά που οι ιδέες και το κατασκευαστικό της µπορεί να ταξινοµηθεί χρονικά σε µια συγκεκριµένη περίοδο, ή πρόκειται για έργα που τα είχατε δουλέψει µέσα στα χρόνια και εδώ βρίσκουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν υπό τη µορφή µιας ενιαίας αφήγησης;
Η ιδέα αυτής της δουλειάς γεννήθηκε εδώ και µια δεκαετία και σιγά σιγά ωρίµασε και ζυµώθηκε µέσα από τις συνθήκες και τον προβληµατισµό που δηµιούργησαν οι βαθιές κοινωνικές αλλαγές. Μια λέξη που µε σηµάδεψε βαθιά τα τελευταία χρόνια ήταν η λέξη «µεταρρυθµίσεις». Ενώ η λέξη αυτή κρύβει µια θετικότητα, στην πραγµατικότητα έγινε συνώνυµο της καταστροφής. Και επακολούθησε µια εκκωφαντική σιωπή (αυτό είναι τίτλος σε ένα χαρακτηριστικό έργο µου). Μια βουβή οργή θα έλεγα που συνεχίζεται ακόµα. Βέβαια πάντα ήθελα πέρα από το νόµισµα να δηµιουργήσω τη δική µου καλλιτεχνική γραφή. Τελικά πιστεύω ότι αυτή ήρθε µόνη της µέσα από τα βιώµατά µου.

Παρατηρώ πως οι ανθρώπινες µορφές σας ποικίλουν: Η Μύρτιδα και άλλες αρχαίες κόρες ή πρόσωπα-µάσκες αρχαίων κούρων σε γαλήνια διάταξη συγκατοικούν µε σύγχρονες φιγούρες, που βοούν ή εκφράζουν µια απελπισία, αν διαβάζω καλά τις εκφράσεις των προσώπων. Ταυτόχρονα, αυτή η συγκατοίκηση αρχαίου κόσµου και του σηµερινού δηµιουργεί µια απίστευτη πυκνότητα, όλοι αλληλοσυνδέονται µε έναν τρόπο περίπλοκο, που µόνο εσείς γνωρίζετε τα µυστικά του. Οπότε, αναπόφευκτα, θα σας ζητήσω να µου ξεδιαλύνεται τα µυστικά και των «χώρων», και των «διαθέσεων», και των υποκειµένων αλλά και του περιβάλλοντος όπου τα τοποθετήσατε.
Οι σύγχρονες φιγούρες συµβολίζουν ένα παρόν που διαµορφώνεται συνεχώς χωρίς να έχει εξωραϊστεί από την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτο είναι πιο συναισθηµατικά φορτισµένες. Οι µνήµες από τον αρχαίο κόσµο είναι τα αποµεινάρια που έχουν φτάσει σε εµάς και είναι εξιδανικευµένα. Το σήµερα όµως το ζούµε και το αισθανόµαστε. Ο αρχαίος κόσµος είναι ο συνδετικός κρίκος µε το σήµερα. Αυτό το συµβολίζω µε το γεγονός ότι στις ανάγλυφες συνθέσεις µου ο χώρος είναι πραγµατικά πολύ πυκνός. Τίποτε στη φύση δεν µένει άδειο πάντοτε ο χώρος από κάτι καταλαµβάνεται. Ο χώρος εδώ καταλαµβάνεται από την ιστορία. Δηµιουργώ έτσι γλυπτικά ένα συνεχές flash back που το εµπλουτίζω συνεχώς.
Ένα εµβληµατικό έργο µου θεωρώ ότι είναι και η Μύρτιδα, χαίρομαι που την αναφέρατε! Ταιριάζει απολύτως στη σηµειολογία της έκθεσής µου, µιας και το θέµα αντλείται από το γεγονός της ανάπλασης της µορφής ενός µικρού κοριτσιού της κλασικής εποχής µε βάση το κρανίο της που βρέθηκε στα έργα του µέτρο, από τον καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη και την οµάδα του. Η ανάπλαση αυτή του προσώπου της, έτσι όπως περίπου ήταν στην αρχαιότητα, µε ενέπνευσε µέσω αυτής να έρθω πρόσωπο µε πρόσωπο µε το παρελθόν. Αυτό ήταν άκρως συναρπαστικό για µένα, µε αποτέλεσµα να δηµιουργήσω το συγκεκριµένο έργο προς τιµήν της.
Επίσης στα έργα µου υπάρχει και το διττό στοιχείο. Ίσως έχω επηρεαστεί από τα νοµίσµατα που έχουν πάντα δύο όψεις. Βλέπετε ότι χρησιµοποιώ το θετικό και αρνητικό, ένα φυσικό αποτέλεσµα που µου δίνουν τα ανάγλυφα. Ʃυµβολίζω έτσι την ίδια τη ζωή που έχει δύο όψεις, θετική και αρνητική. Ύλη και αντί ύλη. Δύο καταστάσεις τόσο ίδιες αλλά και τόσο διαφορετικές!

Από την ώρα της σύλληψης µέχρι τη στιγµή της πραγµάτωσης και το τελείωµα ενός έργου, ποιο είναι αυτό που, ψυχικά πρωτίστα και σωµατικά κατόπιν, σας δυσκολεύει περισσότερο; 
Ο τρόπος εργασίας µου απαιτεί υποµονή. Πολλές φορές έχεις το αποτέλεσµα στο µυαλό σου και θέλεις να το δεις αµέσως! Τα υλικά όµως που χρησιµοποιώ επιβάλλουν τους δικούς τους ρυθµούς. Το µάρµαρο, για παράδειγµα, απαιτεί και σωµατικό κόπο. Ψυχικά η αυτοπειθαρχία που πρέπει να δείχνω από την κατασκευή µέχρι την ασφαλή µεταφορά ενός έργου γλυπτικής, ειδικά µαρµάρινου, προκαλεί αρκετή πίεση.

Μιλήστε µου για τον φωτισµό που καταµεσής του αγαπάτε να δουλεύετε. Τι προτιµάτε περισσότερο, τον φυσικό ή τον τεχνητό; Και πώς θέλετε να πέφτει το φως στο έργο κατά τη διάρκεια της δηµιουργίας, κάθετα ή πλάγια; 
Πραγµατικά πολύ καλή ερώτηση για την οποία θα µπορούσε να γίνει θέµα ειδικής διατριβής. Το φως είναι η πεµπτουσία της γλυπτικής, και ιδιαίτερα του ανάγλυφου. Το ανάγλυφο είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη δουλειά µου, και είναι µια εµπειρία που προέρχεται από την εργασία µου στα νοµίσµατα. Ό,τι θα περιγράψω πιο κάτω ισχύει και σε ένα ολόγλυφο έργο. Ποτέ δεν δουλεύω ένα ανάγλυφο σε ένα µόνο φως. Το φως είναι πραγµατικά ένα εργαλείο που βοηθά στην εύρεση της φόρµας. Η επιφάνεια κρατά καλά τα µυστικά της και πρέπει να προσπαθήσω να τα βρω. Κάθε φορά που µετακινώ ένα φως, δηµιουργείται µια νέα πραγµατικότητα. Οδηγώντας το φως, διαµορφώνεις την αναγκαία και ικανή συνθήκη πάνω σε µια επιφάνεια που οι τρεις διαστάσεις διαστρεβλώνονται κατά τέτοιον τρόπο που τελικά µας δίνουν µια νέα ερµηνεία της πραγµατικότητας. Αυτό ακριβώς είναι ο ορισµός του ανάγλυφου. Οταν εργάζοµαι, στην ουσία δίνω µια µάχη πότε εµπρός και πότε ενάντια στο φως. Το αλλάζω, το ξανακοιτώ. Μεγάλος µόχθος για να κάνω το ανάγλυφό µου ζωντανό. Έτσι ο γλύπτης πρέπει να προσέχει τόσο και να συγκινείται άλλο τόσο. Η παραµικρότερη ατέλεια πρέπει να τον πειράζει και οφείλει να δουλεύει για την πλήρη καθαρότητα της φόρµας. Ο καλλιτέχνης δεν διστάζει να χαλάσει ένα σηµείο που του αρέσει, αλλά µπορεί να είναι στη λάθος θέση. Δεν διστάζει, γιατί έτσι κάνει το έργο πιο αληθινό και πιο λαµπρό. Η αλήθεια είναι αυτό που επιδιώκουµε πάντα. Δεν ησυχάζουµε αν κάτι δεν είναι στη θέση του. Όση επιµονή άλλο τόσο πάθος και άλλη τόση αλήθεια. Με αυτόν τον τρόπο και φωτισµένο από διαφορετικές γωνιές και συνθήκες το έργο θα πρέπει να λειτουργεί. Έτσι λοιπόν είµαι ένας οδηγητής του φωτός.

Και ως προς τον φωτισµό της συγκεκριµένης έκθεσης; Πώς διαχειριστήκατε τη συνθήκη της νυχτερινής θέασης και πώς φωτίζονται τα έργα; 
Υπάρχουν έργα τα οποία έχουν δικό τους φωτισµό και η πρόκληση ήταν να τα βάλουµε σε σηµεία που να δηµιουργούν τα ίδια µια δική τους ατµόσφαιρα, ακόµα και την ηµέρα. Ο Νίκος Ζήβας, ως καλύτερος γνωστής του χώρου και µάστορας στο στήσιµο εκθέσεων, µε βοήθησε καθοριστικά σε αυτό καθώς και σε όλα τα αλλά έργα αναδεικνύοντας µε τον καλύτερο τρόπο την εικαστική τους ποιότητα. Πραγµατικά η επιµέλεια της έκθεσης ήταν εκπληκτική καθώς δεν φαίνεται τίποτα περιττό (καλώδια κλπ), ειδικά στα αυτόφωτα έργα.

Πριν το Νοµισµατικό Μουσείο, εργαστήκατε στην Ακρόπολη. Υποθέτοντας πως µέγιστο µέρος του καλλιτεχνικού συντακτικού σας είναι συνδεδεµένο µε τον αρχαίο κόσµο, πόση µελέτη χρειάστηκε ή χρειάζεται ακόµα, για να αποκωδικοποιηθούν τα µυστικά του; 
Η εργασία µου στο Μουσείο της Ακρόπολης και η στενή επαφή µου µε τα αριστουργήµατα της κλασικής εποχής, και όχι µόνο, µε επηρέασαν καθοριστικά. Μπορεί τα περισσότερα έργα στην έκθεση να είναι µέταλλα, αλλά τρέφω µια ξεχωριστή αγάπη για το µάρµαρο. Όταν κατάλαβα τον εαυτό µου, ότι ρέπει στη γλυπτική, δεν είχα άλλα υλικά στο µυαλό µου εκτός από το µάρµαρο. Η ενασχόλησή µου µε το µάρµαρο ξεκίνησε στην ΑƩΚΤ και ευτύχησα να έχω σηµαντικούς δασκάλους που µε µύησαν σε αυτό το υλικό. Όµως στο µουσείο υπήρχαν και έργα που δεν εκτίθενται γιατί ήταν ηµιτελή. Ήταν τα λεγόµενα ηµίεργα. Αυτά ήταν και οι µεγαλύτεροι δάσκαλοι για µένα που, καθώς ήταν αφηµένα από την αρχαιότητα σε διάφορες φάσεις εργασίας, εκµαίευσα παρά πολλές πληροφορίες, που σήµερα πια δεν διδάσκονται. Μέσα στα έργα µου υπάρχουν σηµειολογικά στοιχεία γνωστών αρχαίων έργων που µε γοήτευσαν και µε µάγευσαν από την πρώτη στιγµή που τα είδα στη ζωή µου. Η µελέτη αυτών των έργων είναι για µένα συνεχής, καθώς ανακαλύπτω σε αυτά συνεχώς νέες αλήθειες!

Από το χθες ως και το σήµερα, ποιο είναι το κοµµάτι εκείνο της σύγχρονης νεοελληνικής γλυπτικής που θαυµάζετε, ακόµα και αν η γλώσσα ή το αντικείµενο κάποιων καλλιτεχνών απέχει από τη δική σας δουλειά;
Όσο εύκολη και αν φαίνεται αυτή η ερώτηση, δεν µου είναι πολύ εύκολο να την απαντήσω. Δεν θα αναφερθώ σε καλλιτέχνες που βρίσκονται ακόµα στη ζωή και µε γοητεύουν. Αλλά θα έλεγα ότι µου αρέσει πολύ ο Ζογγολόπουλος και ο Καπράλος, από τους πιο σύγχρονους. Βεβαίως θαυµάζω όλους τους σύγχρονους Έλληνες κλασικούς, Χαλεπάς, Φιλιππότης, Δηµητριάδης κλπ. Δεν µε έχει αφήσει βέβαια ασυγκίνητο και η σύγχρονη τεχνολογία στην τέχνη και αυτούς που ασχολούνται µε αυτήν. Τελευταία έχω µπει και εγώ σε αυτό το ταξίδι µε τέχνη σε υπολογιστή. Βέβαια πρέπει να πω ότι µου αρέσουν καλλιτέχνες µε στέρεο, ψαγµένο έργο και όχι όλα αυτά που γίνονται εύκολα και γρήγορα. Έχω δει και εκθέσεις που µόλις τελειώνουν µετατρέπονται σε… µπάζα. Προτιµώ να µην εκθέσω εάν δεν έχω κάτι να πω. Τα αληθινά έργα δε γίνονται εύκολα και γρήγορα. Είναι προϊόντα κόπου και θυσιών!

Γιώργος Σταματόπουλος, Αναδιατάξεις και Παραλληλίες - Γλυπτική
ZIVASART Gallery, Παντανάσσης 1, Μαρούσι. Έως 14 Ιανουαρίου

athensvoice.gr

2022-07-30

Ο… κρυμμένος θησαυρός των ακινήτων της ΤτΕ

Διαθέτει δεκάδες κτίρια σε όλη τη χώρα - Ξεκίνησε η αξιοποίησή τους
Το εμβληματικό ακίνητο στον Βόλο,
ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής του 1930

Εναν καλά κρυμμένο θησαυρό, υπό την έννοια ότι λίγοι γνωρίζουν σε ποιον ανήκει, μεγάλης αξίας, που σε μεγάλο βαθμό παραμένει αναξιοποίητος, με κόστος (και) για το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για τα ακίνητα που διαθέτει η ΤτΕ, πάνω από 40 συνολικά, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της με διάφορους τρόπους, έπειτα από ενοποιήσεις ταμείων, ή επειδή κάποιος τα κληροδότησε σε αυτήν. Πολλά δε εξ αυτών πρόκειται για ακίνητα που στεγάζουν ή στέγαζαν μέχρι πρότινος τα υποκαταστήματα της ΤτΕ στην περιφέρεια, κτίρια συχνά μεγάλης επιφανείας στα οποία εργάζονταν πλέον πολύ λίγα άτομα με περιορισμένο αντικείμενο, όπως για παράδειγμα να ανταλλάσσουν χαρτονομίσματα με κέρματα εξυπηρετώντας τους περιπτεράδες της περιοχής ή να πωλούν χρυσές λίρες Αγγλίας. Δεν λείπουν επίσης περιπτώσεις που στο υποκατάστημα εργάζονται πολύ λίγα άτομα και ο πάνω όροφος χρησιμοποιείται κατά παράδοση ως οικία του εκάστοτε διευθυντή. Σε κάποιες δε περιπτώσεις υπήρχαν ακίνητα, όπως για παράδειγμα στον Πειραιά, τα οποία είχαν μετατραπεί σε παράδεισο για τα τρωκτικά, την ίδια ώρα που μόνο για τον ΕΝΦΙΑ η ΤτΕ κατέβαλλε 50.000 ευρώ ετησίως.

Τους τελευταίους, ωστόσο, μήνες υπάρχει έντονη κινητικότητα, καθώς ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Πελαγίδης ασχολείται εντατικά με το ζήτημα της αξιοποίησης των ακινήτων, με κάποια εξ αυτών να έχουν ήδη πωληθεί και μάλιστα σε τιμές πάνω από τη λογιστική τους αξία. «Ειλικρινώς, έπειτα από μια δεκαετία ακινησίας, είναι εντυπωσιακό αυτό που έχουμε πετύχει μέσα σε λίγους μήνες. Οταν ήρθα στην τράπεζα έκανα μια λεπτομερή έκθεση για το δίκτυο καταστημάτων της, τις δαπάνες και τις όποιες εργασίες επιτελούν. Ετσι αποφασίστηκε και το κλείσιμο τεσσάρων –κι άλλων δύο από πριν– καταστημάτων, αφού οι δαπάνες ήταν πάρα πολύ υψηλότερες από τα όποια ελάχιστα οφέλη», τονίζει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο κ. Πελαγίδης. Πού οφείλεται αυτή η ακινησία; Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν περίπλοκα θέματα με τους τίτλους ιδιοκτησίας, σε άλλες περιπτώσεις στα κτίρια έμεναν εδώ και δεκαετίες κάποιοι ενοικιαστές, οι οποίοι αρνούνταν να φύγουν, ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις που απλώς κάποιοι δεν ήθελαν να αλλάξει τίποτα.

Αθήνα

«Στο τεράστιο και περίπλοκο ακίνητο της οδού Ακαδημίας 59-61, μέχρι και πριν από 9 μήνες είχαμε ακόμη ενοίκους μέσα, αλλά και τέσσερις ανθρώπους να φυλάνε στην ουσία ένα άδειο στο μεγαλύτερο μέρος του κτίριο», επισημαίνει ο υποδιοικητής της ΤτΕ.

Το ακίνητο της οδού Ακαδημίας, το οποίο αποτελείται στην ουσία από δύο κτίρια που συνενώνονται πάνω από το κτίριο της παλιάς Λυρικής Σκηνής, έχει συνολική επιφάνεια 8.379 τ.μ. και πωλήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στην τιμή των 9,5 εκατ. ευρώ. Πέρα από το γεγονός ότι στο κτίριο αυτό θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος δημόσιας διοίκησης, καθώς εκτός από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συστεγασθούν εκεί και άλλες ανεξάρτητες αρχές (ο Συνήγορος του Καταναλωτή και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), καθώς και η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτιμάται ότι θα υπάρχει και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς σήμερα οι παραπάνω Αρχές στεγάζονται σε κτίρια στα οποία καταβάλλουν υψηλά ενοίκια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν να αντιμετωπίσουν ξαφνικά ζήτημα έξωσης.

 

Το ακίνητο της οδού Ακαδημίας

Πειραιάς

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά η ΤτΕ προχώρησε στην πώληση του πίσω τμήματος του κτιρίου του ΝΑΤ στον Πειραιά, κτίριο 2.200 τ.μ. Το ακίνητο πουλήθηκε έναντι 4,25 εκατ. ευρώ σε ναυτιλιακή εταιρεία, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Για το εν λόγω κτίριο υπήρχαν νομικά προβλήματα και χρειάστηκε η ΤτΕ να καταφύγει στα δικαστήρια για να αποκτήσει πλήρη τίτλο κυριότητας.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν ακίνητα τα οποία είχαν μετατραπεί σε παράδεισο για τα τρωκτικά – Την ίδια ώρα η ΤτΕ κατέβαλλε ΕΝΦΙΑ χιλιάδων ευρώ.

Βόλος

Πριν από λίγες ημέρες η ΤτΕ ενέκρινε την αξιοποίηση τεσσάρων ακόμη κτιρίων τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό λειτουργούσαν ως υποκαταστήματά της. Ενα από αυτά είναι το εμβληματικό ακίνητο στην παραλία του Βόλου, κτίριο που αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά και αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής του 1930 στην πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας. Το κτίριο, συνολικής επιφανείας 1.432,34 τ.μ. που βρίσκεται σε οικόπεδο 1.380 τ.μ. πωλήθηκε έναντι 3,4 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Κέρκυρα

Σε ένα άλλο ΑΕΙ, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αποφασίστηκε η πώληση ενός επίσης ιστορικού ακινήτου που διέθετε η ΤτΕ στην Κέρκυρα. Πρόκειται για οικόπεδο στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, στον λόφο του Αγίου Αθανασίου, επιφανείας 1.555 τ.μ. με διώροφο κτίριο επιφανείας 1.273 τ.μ. στο οποίο στεγάζεται η τοπική θυρίδα της ΤτΕ και το κέλυφος διώροφου κτίσματος (πρόκειται για τις παλιές φυλακές) 192 τ.μ. Σε αυτό το κτίριο εργάζονταν… 3 άτομα, δηλαδή αναλογούσαν περίπου 565 τ.μ. ανά άτομο. Το ακίνητο πουλήθηκε έναντι 2,4 εκατ. ευρώ και στόχος του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι να αξιοποιήσει το κτίριο αυτό για την κάλυψη στεγαστικών και εκπαιδευτικών του αναγκών.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποφασίσει με τα όργανά της να σκέφτεται την αξιοποίηση των κτιρίων, ιδίως στην περιφέρεια, με γνώμονα και τα συνολικά οφέλη για την κοινωνία. Γι’ αυτό πηγαίνουμε πρώτα σε οργανισμούς και Αρχές, όπως τα πανεπιστήμια. Χωρίς σε καμία περίπτωση, και το τονίζω αυτό, να αποκλείουμε τον ιδιώτη, όπως για παράδειγμα συνέβη με το μεγάλο ακίνητο του Πειραιά», επισημαίνει ο κ. Πελαγίδης.

Ρέθυμνο

Πρόσφατα πουλήθηκε οικόπεδο της ΤτΕ στον Δήμο Ρεθύμνου έναντι 420.000 ευρώ, ενώ σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις βρίσκεται η ΤτΕ με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για την αξιοποίηση του ακινήτου της στην πόλη. Συγκεκριμένα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο.

Σε τελικό στάδιο βρίσκονται επίσης οι συζητήσεις της ΤτΕ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τη μίσθωση ακινήτου της στη Φλώρινα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την πώληση ακινήτου στη Σπάρτη. Συζητήσεις με τον Δήμο Πύργου, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια κατάληξη, υπάρχουν για κτίριο της ΤτΕ στην πλατεία Καράγιωργα, σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης του Πύργου.

Το μεγάλο και περιζήτητο ακίνητο επί της Λ. Κηφισίας

Ακίνητο-φιλέτο στη Λ. Κηφισίας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκβαση του διαγωνισμού που θα προκηρύξει τον προσεχή Σεπτέμβριο η ΤτΕ για την αξιοποίηση ενός μεγάλου ακινήτου που διαθέτει επί της Λεωφόρου Κηφισίας 29-31 και Φθιώτιδος, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, διαγωνισμό που θα αναλάβει να «τρέξει» η Cerved Property Sevices. Το ακίνητο αυτό θεωρείται «φιλέτο» και φέρεται να έχει υπάρξει ενδιαφέρον από μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες. Γιατί παρέμενε έως τώρα αναξιοποίητο; Παρουσιάζει ορισμένες ιδιομορφίες, όπως για παράδειγμα ότι στο πίσω μέρος του υπάρχει μια άδεια πολυκατοικία. Στο ίδιο ακίνητο στεγάζεται επίσης ο κινηματογράφος «Ελληνίς», χρήση που θα συνεχισθεί καθώς έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέος.

Δήμητρα Μανιφάβα 30.07.2022 • 08:31

kathimerini.gr


2022-05-28

Η Μαρία μας έφυγε...

Μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό για όλους εμάς που τη ζήσαμε και συνεργασθήκαμε μαζί της, για τους συναδέλφους που συνυπηρέτησαν μαζί της, για τους φίλους της και φυσικά για τον γιο της και την αδελφή της, για τους οποίους η παρουσία της ήταν καταλυτική.

Η Μαρία στον Μπράλο το καλοκαίρι του 2020

Η Μαρία Χατούπη έφυγε, όπως έζησε. Δίνοντας τον άνισο αγώνα της με το χαμόγελο στα χείλη, με την καλοσύνη να μην την εγκαταλείπει ποτέ και να μην γκρινιάζει για την κακοτυχία της. Μέχρι τέλους ήταν η Μαρία της πίστης στην νίκη, η Μαρία των γλυκών και τρυφερών λόγων. Ακούραστη η ίδια, δεν επέτρεψε να μας κουράσει...

Ένα χαμόγελο στο οποίο έσβηνε κάθε πόνος και κάθε μαχαιριά. Ήρεμη δύναμη, συγχωρητική, έτοιμη να προχωρήσει μπροστά, σβήνοντας όλα εκείνα που εμάς τους άλλους μας πλήγωναν και μας καθήλωναν.

Η απώλεια της Μαρίας αφήνει μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στην Ομάδα Συντονισμού των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, στην οποία από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της ανελλιπώς συμμετείχε. Όλοι εμείς που πορευτήκαμε, όχι μόνο θα την θυμόμαστε πάντα, αλλά θα προσπαθήσουμε ακόμα πιο συλλογική λειτουργία, να καλύψουμε το τεράστιο κενό που μας αφήνει...

Μαρία, εκ μέρους όλων των μελών της Ο.Σ. αλλά και όλων των συναδέλφων της ΤτΕ, που αναγνώριζαν στο πρόσωπό σου την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και την αλληλεγγύη, στοιχεία που κοσμούν την ιστορική αλυσίδα των Τραπεζοελλαδιτών, σου ευχόμαστε καλό ταξίδι...

Την αγαπημένη μας Μαρία Χατούπη θα αποχαιρετήσουμε τη Δευτέρα 30.5.2022 στις 12.00 το μεσημέρι. στην εκκλησία Παναγία της Ρόμβης, Ευαγγελιστρίας 14, στο κέντρο της Αθήνας.

Η ταφή θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά στο Ζεμενό Κορινθίας. Όσοι θέλουν να παρευρεθούν εκεί και δεν έχουν μεταφορικό μέσο, θα πρέπει να το δηλώσουν στο 6972287889, προκειμένου εγκαίρως να οργανωθεί η μετακίνηση.

Η οικογένεια της Μαρίας επιθυμεί ,αντί στεφάνων, να γίνει κάποια δωρεά στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια « Η Φλόγα». Πληροφορίες ΕΔΩ.

Κώστας Ευσταθίου

Από την ομάδα συντονισμού των Τραπεζοελλαδιτών ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ συνταξιούχων

efsyn.gr

2022-05-26

Ερώτηση βουλευτών για το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κέρκυρα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κέρκυρα»

Το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κέρκυρα, βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών σχετικών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων αναφορικά με την αποψίλωση της Κέρκυρας από σωρεία τραπεζικών υποκαταστημάτων. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η συνεχιζόμενη αδιαφορία για ένα νησί, το οποίο προσφέρει τα μέγιστα στον κρατικό κορβανά από τα έσοδα στην τουριστική οικονομία, είναι έδρα Περιφέρειας, παραμεθόριος περιοχή και κατέχουσα στρατηγική γεωπολιτική θέση, με περισσότερους από 100.000 μόνιμους κατοίκους και υπερ-πολλαπλάσιους επισκέπτες.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις προκειμένου να πάρετε θέση για το κλείσιμο υποκαταστημάτων συστημικών τραπεζών στην Κέρκυρα, υιοθετείται η απάντηση ότι το Υπουργείο σας δεν εμπλέκεται σε επιχειρηματικές αποφάσεις ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Παρότι υφίσταται δομική διαφωνία, για το αν θα έπρεπε το Κράτος δικαίου να έχει λόγο έναντι αντιλαϊκών επιλογών των συστημικών τραπεζών, οι οποίες έχουν λάβει γενναία οικονομική στήριξη μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων με χρήματα των Ελλήνων πολιτών, ζητείται η άμεση παρέμβασή σας αναφορικά με το επαπειλούμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος Κέρκυρας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η Τράπεζα της Ελλάδας είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας, ανεξάρτητη αρχή, που υπόκειται στο δημοκρατικό έλεγχο της Βουλής και κατ’ αντικείμενο –παρότι θεσμικά και λειτουργικά ανεξάρτητη- συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Οικονομικών. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι θεσμικοί φορείς και η κερκυραϊκή κοινωνία από κυβερνητικά στελέχη το Υποκατάστημα Κέρκυρας της Τράπεζας της Ελλάδας, το οποίο ούτως ή άλλως λειτουργεί πλέον ως θυρίδα, οδεύει προς κλείσιμο στο τέλος του 2022.

Η απόφαση αυτή είναι ανιστόρητη καθώς στην Κέρκυρα λειτούργησε η πρώτη Τράπεζα στον ελληνικό χώρο (την 1η/3/1840, κατά έναν χρόνο νωρίτερα από την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα), ευθέως αντίθετη με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και ισοπολιτείας καθώς σε όλες τις έδρες Περιφερειών υπάρχει παρουσία της Τράπεζας της Ελλάδας, κοινωνικά ανάλγητη καθώς δεν λαμβάνει υπόψη της το μέλλον των εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων και οικονομικά και διοικητικά ακατανόητη λόγω αφενός του όγκου των συναλλαγών που εξυπηρετεί στην τουριστική οικονομία και αφετέρου της διοικητικής εξυπηρέτησης των εργασιών του ελληνικού δημοσίου και των δημοσίων οργανισμών που έχουν ως έδρα την Κέρκυρα ή εξυπηρετούνται από αυτήν.

Επειδή η Τράπεζα της Ελλάδας δεν είναι ένα ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο οποίο δεν έχουμε δικαιοδοσία ούτε λόγο εμπλοκής στις αποφάσεις της.
Επειδή ως ευνομούμενο κράτος οφείλουμε να παρεμβαίνουμε σε αποφάσεις, μεθοδεύσεις ή επιδιώξεις που δημιουργούν ανισότητες και πλήττουν τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
Επειδή το αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων, των θεσμικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας για διατήρηση της λειτουργίας του Υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας είναι δίκαιο και επιπλέον η λειτουργία του είναι βιώσιμη.
Επειδή η Κέρκυρα δεν μπορεί να υποστεί περαιτέρω αποψίλωση υπηρεσιών και παροχών.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Τι σκοπεύει να πράξει για την αποφυγή του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κέρκυρα, προκειμένου να μην διαταραχθεί η κοινωνική, διοικητική και οικονομική ισορροπία σε ένα μεγάλο τουριστικό νησί, που αποτελεί και έδρα Περιφέρειας;
2. Ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας στη μεθόδευση του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Κέρκυρας; Ποια είναι τα στοιχεία του κύκλου εργασιών του υποκαταστήματος για την τελευταία 5ετία;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αυλωνίτης Αλέξανδρος –Χρήστος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Νατάσα
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Φωτίου Θεανώ

Πηγή

2022-05-19

Το επικείμενο κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κέρκυρα

Απάντηση στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ Κέκρυρας από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κατανοούμε την αγωνία του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ Κέρκυρας για τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν στους τραπεζοϋπαλλήλους από το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος Κέρκυρας της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως το σκοπό που εξυπηρετεί η σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, η οποία περιέχει αιχμές και ανακρίβειες για τον βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρο Αυλωνίτη και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνολικά. Για την ορθή ενημέρωση απαντάμε λοιπόν:

- Εγκαίρως και από το 2021 ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης είχε εκφράσει, με ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις , την συμπαράστασή του με απόλυτο τρόπο στους εργαζόμενους και είχε θέσει εαυτόν στη διάθεσή τους προκειμένου να ακυρωθεί ο σχεδιασμός της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος για το κλείσιμο του υποκαταστήματος στην Κέρκυρα. Επισημαίνουμε, όπως και τότε, ότι ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί αρνητική εξέλιξη με ουσιαστικό αντίκτυπο, όχι μόνο για τους τραπεζοϋπαλλήλους αλλά και για την τοπική κοινωνία.

- Εγκαίρως και από το Νοέμβριο του 2020 είχε προηγηθεί σειρά ενεργειών του βουλευτή για την αποτροπή του κλεισίματος των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς σε Λευκίμμη και Παξούς με δημόσιες τοποθετήσεις, δηλώσεις και κατάθεση ερώτησης στη Βουλή. Ομοίως τον Ιανουάριο του 2022, ο βουλευτής άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο για το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Alpha Bank στην Αχαράβη και εν συνεχεία για τον εκσυγχρονισμό και αντικατάσταση των ΑΤΜ στην περιοχή.

Επανειλημμένα ο βουλευτής έχει εναντιωθεί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη συρρίκνωση των καταστημάτων τραπεζών στην Κέρκυρα και τους Παξούς εγγράφως και με δηλώσεις του στα ΜΜΕ και το ίδιο έχει πράξει κοινοβουλευτικά, επιμένοντας μάλιστα και επανερχόμενος στο θέμα.

Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συνδικαλιστές του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων, άνθρωποι νοήμονες και μορφωμένοι, δεν γνωρίζουν τις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του βουλευτή, τα οποία άλλωστε είναι στη διάθεση κάθε καλόπιστου για να κρίνει. Οι διχαστικές και άστοχες ανακοινώσεις δεν εξυπηρετούν την ενότητα του αγώνα που δίνουμε ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές, ούτε η κομματική ταυτότητα ενός εκάστου θα πρέπει να οδηγεί σε αντιδημοκρατικές γενικεύσεις για πρόσωπα και κόμματα, πόσω μάλλον όταν δεν ασκούν εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση επειδή δεν περισσεύει κανείς στις δημοκρατικές διεκδικήσεις για τα κεκτημένα του τόπου μας, ο βουλευτής Αλέξανδρος Αυλωνίτης δηλώνει ακόμη μια φορά την πλήρη συμπαράσταση στους τραπεζοϋπαλλήλους, την σύμπλευσή του στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους  και την απόλυτη αντίθεσή του στο επικείμενο κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας.

left.gr

2022-03-20

Να συνέχιση να λειτουργεί η Τράπεζα της Ελλάδος στο Αίγιο

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για την ανάκληση της απόφασης παύσης λειτουργίας του γραφείου της Τράπεζας Ελλάδος στο Αίγιο την 31.03.2022, καθώς και την εξάμηνη (6) παράταση λειτουργίας του γραφείου λόγω εξυπηρέτησης των Υπηρεσιών και των πολιτών της Αιγιαλείας και Καλαβρύτων καθώς και του Δήμου Αιγιαλείας.

Το γραφείο της Τράπεζας Ελλάδος λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στη Δ.Ο.Υ Αιγίου και εξυπηρετεί την Δ.Ο.Υ Αιγίου, το Τ.Π. Δανείων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες),νοσοκομείο, το Τελωνείο Αιγίου, άλλες υπηρεσίες και κυρίως τους πολίτες της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων καθώς και το Δήμο Αιγιαλείας.

Η ξαφνική απόφαση να κλείσει άμεσα την 31.03.2022 το γραφείο της Τράπεζας Ελλάδος, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε πολλούς τομείς και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εισακουστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας.

kalavrytanews.com 

2022-02-18

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την αξιοποίηση των ακινήτων της

Ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της ΤτΕ, αλλά και αρκετά μικρότερα κτίρια – πρώην καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αξιοποίησης.

Ένα μεγάλο πρόγραμμα αξιοποίησης μέρους της ακίνητης περιουσίας της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται σε εξέλιξη, με επίκεντρο την Αθήνα αλλά και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, όπως Κέρκυρα, Πύργο, Σπάρτη κ.α.

Το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων της ΤτΕ, ωστόσο, ξεφεύγει από τα συνηθισμένα πλαίσια της εμπορικής αξιοποίησης ακινήτων, περιλαμβάνοντας ειδικούς όρους χρήσης, που αποκλείουν πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, και επιβάλουν αρχιτεκτονικούς περιορισμούς με στόχο την διασφάλιση της ιστορικής μνήμης και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής συγκεκριμένων κτιρίων της κεντρικής τράπεζας.

Το εγχείρημα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υποδιοικητή της ΤτΕ, καθηγητή Θεόδωρου Πελαγίδη.

Πρόκειται για ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως στην Οδό Ακαδημίας και τη Λεωφόρο Κηφισίας, αλλά και αρκετά άλλα μικρότερα κτίρια – πρώην καταστήματα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα οποία πλέον η ΤτΕ δεν χρησιμοποιεί λόγω των ευρύτερων εξελίξεων στην τραπεζική αγορά και του μετασχηματισμού των εργασιών της τράπεζας μετά την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ.

Στον κατάλογο με τα ακίνητα προς αξιοποίηση της ΤτΕ περιλαμβάνονται:

  • Αθήνα, στην Οδό Ακαδημίας 59 – 61. Πρόκειται για δυο κτίρια που «αγκαλιάζουν» το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνολικής επιφάνειας περίπου 8.000 τμ. Η αξία των δυο κτιρίων που επικοινωνούν μέσω του τελευταίου ορόφου ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Η ΤτΕ εξετάζει είτε την πώληση είτε την μίσθωση του συγκροτήματος προκρίνοντας χρήσεις για την ενιαία χρήση των δυο κτιρίων.

  • Πειραιάς, κτίριο που βρίσκεται στην Οδό Εθνικής Αντιστάσεως, δίπλα στον Πύργο του Πειραιά. Πρόκειται για κτίριο μεγάλης ιστορικής αξίας ενώ η εύλογη αξία του εκτιμάται σε 3,5 εκατ. ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαϊου – αρχές Ιουνίου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο παρά τους περιορισμούς χρήσης που θέτει η ΤτΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η ιστορική φυσιογνωμία του κτιρίου.

  • Λεωφόρος Κηφισίας 29 – 31. Πρόκειται για το μικρό κτίριο του κινηματογράφου Ελληνίς μαζί με ένα ακόμα κτίριο. Αποτελεί το πιο σύνθετο εγχείρημα δεδομένου ότι ο χώρος του κινηματογράφου είναι διατηρητέος. Παρόλα αυτά υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και η ΤτΕ θα προχωρήσει στην αναζήτηση επενδυτή.

  • Πύργος, κτίριο ιστορικής αξίας που βρίσκεται στην Πλατεία Καραγιώργη. Πρόκειται για κτίριο σημαντικής αξίας, άνω του 1 εκατ. Ευρώ, για το οποίο έχει ισχυρό ενδιαφέρον ο Δήμος Πύργου.

  • Κέρκυρα, κτίριο της τράπεζας για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο το τοπικό Πανεπιστήμιο όσο και η Περιφέρεια.

Στο κατάλογο με τα ακίνητα προς αξιοποίηση περιλαμβάνονται ακόμα κτίρια της ΤτΕ στην Αλεξανδρούπολη, τη Φλώρινα, το Βόλο και τη Σπάρτη.

Στόχος της ΤτΕ είναι αξιοποίηση των ακινήτων να πραγματοποιηθεί με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δίνοντας μεγάλο βάρος στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την ιστορικότητα των κτιρίων. Έτσι στους διαγωνισμούς που «τρέχουν» στην αξιολόγηση των προσφορών περιλαμβάνονται και ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία ευνοούν χρήσεις των κτιρίων που συνδέονται με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και συναφείς δραστηριότητες.

 

Business Daily