Σελίδες

2023-11-28

Έκδοση αναμνηστικού νομίσματος για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Με αφορμή την έκδοση του αναμνηστικού νομίσματος κυκλοφορίας 2 ευρώ με θέμα «150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού.
*Παρέστησαν πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες της κυβερνώσας Παράταξης.
 
Δεν παρέστησαν εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αφού αυτά ουδεμία σχέση έχουν με τις Επιστήμες -και ιδιαίτερα τις θετικές- τις οποίες θεωρούν ως άχρηστες και δαπανηρές ενασχολήσεις κάποιων περιθωριακών τύπων, που δεν αποφέρουν άμεσα έσοδα στα κρατικά Ταμεία.
Τους μιλάς για την αναγκαιότητα ίδρυσης Ακαδημίας Επιστημών στη γενέτειρα της Επιστήμης και σε κοιτάν σαν να είσαι allien.
 
Ο Καραθεοδωρή υπήρξε συνομιλητής του Αϊνστάιν και συνοδοιπόρος των μεγαλύτερων μαθηματικών του 20ού αιώνα, αλλά και του θεμελιωτή της κβαντικής θεωρίας Μαξ Πλανκ.
 
Σε κάποια επιστολή του ο Αϊνστάιν παρακαλεί τον Καραθεοδωρή: «Θα θέλατε να σκεφτείτε τον χρόνο; Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας αυτού του άλυτου έως τώρα προβλήματος του χώρουχρόνου.
Σας χαιρετά ο όλος δικός σας Α. Αϊνστάιν».
 
Ο Καραθεοδωρή απαντά άμεσα ενώ όταν δημοσιεύει την εργασία του επί των Αξιωμάτων της Ειδικής θεωρίας της σχετικότητας, το πρώτο συγχαρητήριο τηλεγράφημα θα το πάρει από τον Αϊνστάιν «ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΜΕ ΚΑΤΑΠΛΗΞΑΤΕ».
 
Πέρα από τη σημαντική συνεισφορά του στην καθαρή μαθηματική επιστήμη, ο Καραθεοδωρή είχε εργασθεί ερευνητικά και σε θέματα μαθηματικής φυσικής. Εκεί είχε σημαντικό έργο στην οπτική, όπου απέδειξε ότι τα σφάλματα των σφαιρικών φακών και κατόπτρων δεν μπορούν να διορθωθούν, στη θερμοδυναμική, την οποία θεμελίωσε με τον τρόπο που διδάσκεται σήμερα, και στη σχετικότητα, όπου απέδειξε ότι η Ειδική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν είναι ειδική περίπτωση μιας γενικότερης ομάδας θεωριών.
 
Η συμβολή του Καραθεοδωρή στην υλοποίηση της ιδέας του Ελευθερίου Βενιζέλου για την ίδρυση ενός δεύτερου πανεπιστημίου στην Ελλάδα, μετά από αυτό της Αθήνας ήταν καθοριστική. Ο Βενιζέλος υιοθέτησε το σχέδιο του Καραθεοδωρή και αποφάσισε το δεύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο να ιδρυθεί στη Σμύρνη, που μόλις είχε απελευθερωθεί. 
 
«Το Φως εξ' Ανατολών», όπως ονόμασε το δημιούργημά του ο Καραθεοδωρή, δεν έμελλε ποτέ να φωτίσει τον κόσμο και η ελληνική γλώσσα, η επίσημη γλώσσα του πανεπιστημίου, δεν μπόρεσε να αποτελέσει τη γέφυρα προσέγγισης που ονειρεύθηκε για τόσους διαφορετικούς λαούς. Από την ομιλία της τ καθηγήτριας ΕΜΠ κ Χριστίνας Φίλη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου